Saturday, July 31, 2010

Hakikat


Semua yang kita rancang bukannya slalu menjadi..makin hari, aku rasa susunan hidup aku makin berterabur.. dari satu perkara ke satu perkara sumenya jadi serba x kena.. mungkin disebabkan salah diri aku ni sendiri..ntah la..aku pun x berapa nk faham ngn diri aku skrg.. hmm.. dengan bantuanNya je boleh membantu aku.. Ya Allah, Kau pulihkan la hati aku ni.. kembalikan la diri aku yang dahulu..:( sesungguhnya aku seorang hambaMu yang teramat lemah.. kepadaMu lah tempat ku memohon pertolongan..rindu diri aku yang dulu..:(

Mungkin orang lihat aku sama seperti biasa..tp ape yg jadi kat diri aku skrg xde sape yg tau.. btul ape yg aku dgr sebelum ni.. Dalam kehidupan, seorang manusia selalu mengimpikan sesuatu yang indah dan manis hadir dalam hidup.. tapi bukan semua yang baik itu baik dan sesuai untuk diri kita.. kata orang, manis adalah untuk dinikmati, pahit adalah untuk dihayati..

emm......~~~ (-___-)


Thursday, July 8, 2010

sebok! sebok!

Assalamualaikum.. huh..!! (-__-)' dapat gak aku luruskan pinggang aku ni..dr pagi td non-stop wat keje..gi sana, gi sini.. ape kebendenya yang aku sebok sgt ni..?? haa..lu pikir la sndiri..huhu..:p terover pulak..actually arini aku busy ngn persiapan kenduri arwah ayah aku..sebb sumenye nk wat arini gak..n calon terbaik utk settlekan keje ni sume da tentu la aku..sbbnya adalah kak long aku x balik lg..dlm 2 ptg bru die smpai..then kak ngah plak keje..xdpt cuti..adik pmpuan aku plak, nurul kat Politeknik PD..xdpt nk balik..next syakir kena join silat utk ape ntah..n the last one, adik bongsu aku, syifaa..die ade tolong pagi je..then kena g skola atas sebb2 yang x dapat nk dielakkan.. erk..(-__-)' so that kena la aku membantu mak aku..n secara x lgsung terpaksa la aku 'berkorban' x g orentasi utem..hehe..so mula dr pagi, aku kena la wat keje yang aku memg x nk wat iaitu memasak..n the 1st task ialah goreng ayam..wuuu..^.^ tugas dr mak yg x berapa mencabar..ape ade hal klu setakat goreng ayam..smbil goreng, smbil makan..perut kenyang, hati senang..tp satu yg aku x suke pasl goreng mgoreng ni, minyk panas tu mcm bg salam pkenalan je ngn aku..asyik terpercik je..merah2 tgn i tau..(*_ _ _ _*) ok dah..!!!

lepas selesai je goreng sume ayam tu, mak aku bg tugas sterusnya..iaitu, potong sayur-sayuran.. aduh..(+_+) bab ptong2 yg aku x minat ni..sebb tgn aku ni mcm robot klu bab2 keje pempuan ni..then benda yg nk dipotong tu haruslah nipis n sgt byk yg perlu dipotong..xnkkkkk...:( kang klu potong tebal2 msti kena sound..so dgn hati yg tabah dgn segala dugaan yg mendatang, nk xnk terpaksa la aku mulakan keje aku ni..karot 6 btg, timun 6 btg, bwg 10 biji, nenas sebiji, n tomato 10 biji.. perghhh..!!! patah pinggang aku dok ngadap keje ni..sumpah aku down..!! (-__-)'tp agak membanggakan gak la sebb aku berjaya gak siapkan keje ni..hehehe..(^_^)

abis je keje tu, on da spot mak aku swuh aku ngadap kuali sebb nk mask lauk plak..huhu..:( not again..tgn aku terpaksa dikorbankan dgn percikan minyak panas..tp xpe la..mak punye pasl, ape2 pon apit bley wat la..hehehe..:p pas settle masak2 ni, bru la dpt aku rehat kejap sebb kak long da smpai n jap lg nk bungkus2 mknn..sebenarnya kenduri arwah ni kitorang wat kat surau.. so kena la bungkus..da nk ptg2 la sume bru nk ade..mak plak hilang trus segala penat die sebb sume cucu dia da ade kat umah..ape lg mak..berkepit la ngn cucu2 mak tu..haha..:)

then before masuk waktu magrib, kitorang sekeluarga bersiap nk gi surau untuk kenduri..hmm..semoga kenduri arwah ni diberkati..sama2 la kita sedekahkan Al-Fatihah..*

so.. smpai sini je la aku larat nk tulis..mata da ngntok..bdn da letih..nk rehat plak..ok..ni ade la bape pic yg sempat aku snap td..see yaa..!!! :)



title : ayam masak sambal bujang tra tang tang..:p



title : sayur campur bujang tra tang tang..!! :p



haa..!! dia penat ok..(penat nangis)



adif luqman

Wednesday, July 7, 2010

Alhamdulillah...

Syukur ke hadrat Ilahi, ku junjung rahmatNya kerana akhinya tercapai jugak hasrat aku selama ni untuk sambung pengajian aku ke peringkat Ijazah..:) sebenarnya da lama aku nk post pasl ni tp keadaan x mengizinkan..n aku daa pun daftar sebagai pelajar baru kat UTem dlm kursus Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Rangkaian Komputer)..perasaan yg aku rsa skrg, hepi yg teramat..nape aku hepi??? firstly, da tentu la impian aku dr dlu lg.. 2nd, sebb impian aku ni, adalah impian mak n arwah abah..huhu..suke tgk ble mak hepi dpt berita ni..n i hope so abah kat sna gembira..:) next, aku hepi ni jgk sebb kekasih hati aku, Nurul Ain Binti Ismail pun dpt smbung blaja kat sni..alhamdulillah..i miss u so much...x lupa gak kat kwn2 aku yg sporting..huhu..so pasni kena la aku perah otak aku ni, sebb da lama idle la..haha..sepanjang cuti 2 bulan ni dok format otak je.. mood utk keje da hilang sebaik je aku dpt tawaran blaja ni..:) huhu..erm..to kwn2, kita da masuk next chapter of our study, so wat yg tebaek k...hmm..ok la..tu je yg aku nk tulis utk kali ni..sori la ayat skema sket kali ni..ok..assalamualaikum..(^_^)

(x pasal2)



bila cinta...

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Di tinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Dan ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkan ku


Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Dalam harapan


video

Utem blog