Thursday, July 8, 2010

sebok! sebok!

Assalamualaikum.. huh..!! (-__-)' dapat gak aku luruskan pinggang aku ni..dr pagi td non-stop wat keje..gi sana, gi sini.. ape kebendenya yang aku sebok sgt ni..?? haa..lu pikir la sndiri..huhu..:p terover pulak..actually arini aku busy ngn persiapan kenduri arwah ayah aku..sebb sumenye nk wat arini gak..n calon terbaik utk settlekan keje ni sume da tentu la aku..sbbnya adalah kak long aku x balik lg..dlm 2 ptg bru die smpai..then kak ngah plak keje..xdpt cuti..adik pmpuan aku plak, nurul kat Politeknik PD..xdpt nk balik..next syakir kena join silat utk ape ntah..n the last one, adik bongsu aku, syifaa..die ade tolong pagi je..then kena g skola atas sebb2 yang x dapat nk dielakkan.. erk..(-__-)' so that kena la aku membantu mak aku..n secara x lgsung terpaksa la aku 'berkorban' x g orentasi utem..hehe..so mula dr pagi, aku kena la wat keje yang aku memg x nk wat iaitu memasak..n the 1st task ialah goreng ayam..wuuu..^.^ tugas dr mak yg x berapa mencabar..ape ade hal klu setakat goreng ayam..smbil goreng, smbil makan..perut kenyang, hati senang..tp satu yg aku x suke pasl goreng mgoreng ni, minyk panas tu mcm bg salam pkenalan je ngn aku..asyik terpercik je..merah2 tgn i tau..(*_ _ _ _*) ok dah..!!!

lepas selesai je goreng sume ayam tu, mak aku bg tugas sterusnya..iaitu, potong sayur-sayuran.. aduh..(+_+) bab ptong2 yg aku x minat ni..sebb tgn aku ni mcm robot klu bab2 keje pempuan ni..then benda yg nk dipotong tu haruslah nipis n sgt byk yg perlu dipotong..xnkkkkk...:( kang klu potong tebal2 msti kena sound..so dgn hati yg tabah dgn segala dugaan yg mendatang, nk xnk terpaksa la aku mulakan keje aku ni..karot 6 btg, timun 6 btg, bwg 10 biji, nenas sebiji, n tomato 10 biji.. perghhh..!!! patah pinggang aku dok ngadap keje ni..sumpah aku down..!! (-__-)'tp agak membanggakan gak la sebb aku berjaya gak siapkan keje ni..hehehe..(^_^)

abis je keje tu, on da spot mak aku swuh aku ngadap kuali sebb nk mask lauk plak..huhu..:( not again..tgn aku terpaksa dikorbankan dgn percikan minyak panas..tp xpe la..mak punye pasl, ape2 pon apit bley wat la..hehehe..:p pas settle masak2 ni, bru la dpt aku rehat kejap sebb kak long da smpai n jap lg nk bungkus2 mknn..sebenarnya kenduri arwah ni kitorang wat kat surau.. so kena la bungkus..da nk ptg2 la sume bru nk ade..mak plak hilang trus segala penat die sebb sume cucu dia da ade kat umah..ape lg mak..berkepit la ngn cucu2 mak tu..haha..:)

then before masuk waktu magrib, kitorang sekeluarga bersiap nk gi surau untuk kenduri..hmm..semoga kenduri arwah ni diberkati..sama2 la kita sedekahkan Al-Fatihah..*

so.. smpai sini je la aku larat nk tulis..mata da ngntok..bdn da letih..nk rehat plak..ok..ni ade la bape pic yg sempat aku snap td..see yaa..!!! :)



title : ayam masak sambal bujang tra tang tang..:p



title : sayur campur bujang tra tang tang..!! :p



haa..!! dia penat ok..(penat nangis)



adif luqman

3 comments:

Nurul Ain said...

sedapnye lauk..meh hntr cikt lauk kt umah..hehe

fiQ said...

hehe..memg sedap pun..tgk la sape yg masak..bujang tra tang tang.!!

Nurul Ain said...

eleh....msk ker?bkn tlg kacau je ke?haha..bluek2

Utem blog