Sunday, January 30, 2011

Happy Birthday Syakir!!

Assalamualaikum..:)
ish2..:p cmne la aku bley terlupa nk wish kat adik aku ni..Kepada Muhammad Syakir Bin Mat Rasol, selaku adik lelaki kandung aku, abang nk ucapkan ;

"Happy Birthday to You
Happy Birthday to You
Happy Birthday to Syakir..
Happy Birthday to Youuuuuuuuuuuuuu"

huhu..susah tau seorang abang yang brutal ni nk nyanyikan lagu besday utk adik dia..:p sorry la bro aku xbley nk wish besday ko..ko tau la keadaan mcm mana..ko tu da la ade kat plkn..then hp pun x on..cmne aku nk wish ko kan.?? huhu..ok la bro..Selamat Hari Lahir yang ke 18..moga ko berjaya dgn apa yang ko hajati..amin~ ko balik cuti raya cina ni mak da ade rancangan utk ko..huhu..:p ok la setakat ni je la post utk kali ini..salam~


(^__^)

Yeah! Adif menang kereta!

Assalamualaikum..:) Cuaca hari ni agak sejuk la kan.?? dah 2 hari hujan di Bear Hill ni..masa2 mcm ni la aku lg prefer cuaca panas berbanding sejuk..sume keje yang patut diselesaikan terbantut seketika sebab hujan..segalanya jadi kecut mecut..ooohooiii..bile la hujan nk berhenti ni..huuu..=.='

Ok2!! lupakan pasal cite hujan tu..huhu..xnk melalut sgt la kan..aku nk cite pasal anak buah aku yang sorang ni..nama diberi ialah Adif Luqman Bin Khairul Azam..Kanak2 kecil ni sgt la comel dan manja orangnya..of la comel, korang tgk pakcik die ni(x payah nk pakcik2 sgt la..call me abang suda..:p) pun korang da bley tilik sume bakal anak buah aku ni bakal comel..**kerek mode** hmm..budak kecik ni belum lg smpai setahun..tapi perangai mcm da setahun lebih.. da mula bertatih, mcm2 lg la..so semalam si ayah kepada budak ni belikan la kereta yang da lama dijanjikan untuk dia..kerana anak si ayah ni sanggup berhujan petir ke semata2 nk belikan hadiah untuk anaknya ini..**aku x tau la nape sejak akhir2 ni ayat aku skema semacam(-__-)'**
dan berhabis beratus2 untuk belikan hadiah ni..huhu..:p mula2 aku musykil la nape la mahal sgt hadiah ni sampaikan beratus2 harga dia..rupanya hadiah yang si ayah ni beli adalah kereta..kereta mainan je kot..haha..kalau aku la jd si ayah ni memang aku da ~!@#$%^&* tokei kedai mainan tu..hampeh cekik darah btol.! ade ke patut mainan cikai ratus2.?? so aku tunggu la mainan tu sampai..huhu..mula2 aku ingat mainan kecik..skali yang sampai, haaaa!!! gedabak oi!! then si ayah ni x sabar nk tgk Adif ni naik keta tu..dia bukak la kotak tu..so baru la aku paham nape la mahal sgt mainan 'cikai' ni..hehe..keta mainan ni agak unik la..unik pada aku la sebab dulu kecik2 aku x dpt pun mainan mcm ni..hehe..:p keta ni disediakan remote utk dicontrol oleh orang lain selain boleh dipandu sendiri oleh sape yang naik..huhu..si adif ni memang x la nk pandu sendiri..dan kelebihan lain, keta ni ade mp3 player beb!!!hehe..sound system dia bley tahan kuat..yang paling aku x bley blah, ade plak seat belt kat keta ni..haha.:)) kalau gerak pun mcm siput ba**, eksiden celah mana plak kan.?? haha..

then paling aku x tahan dgn reaksi Adif ni bila dapat kereta ni..ade ke patut die tercanguk je minum susu botol smbil tgk keta tu...mcm xde ape pun derr..(-__-)' oi budak!! patutnya ko bangun la lompat2 kegirangan,baling keta tu ke..bg la sket perasaan terharu pd si ayah ni..ish2..huhu..so sejak malam td smpai la sekarang, si abang nya la yang lebih menggodeh keta ni berbanding adik dia..huhu..dan hari ni, baru la nampak reaksi2 positif yang ditonjolkan dari adif..:) Ok setakat ni je la post kali ni..aku ade la snap gambar2 budak kecik ni dan kereta barunya..sekian..salam~

Ni la keretanya :)

HD 6878

ni kancil convert Bugati ni..

huhu...:)

Yeah!!!! 


Friday, January 28, 2011

Kembali tersenyum :)

Assalamualaikum..
Hari ni sume pelajar da balik kampung..cume aku je yang x balik kampung..dan aku da lama x rasa pengalaman or perasaan cmne bile balik kampung..huhu..:p nape aku x rasa.?? sebab tempat aku menuntut sekarang ni kat kampung aku sendiri..nk cakap kampung bukan kampung sangat la bai..kampung gua ade platerium bai..**hehe** ok2..so 'kampung' aku ni boleh dispesifikasikan (mak ai! saintifik benau!) sebagai bandau la..kalau dulu masa aku masih berhingus lg, makan pun mak suapkan, memang aku ngaku tempat tinggal aku ni kampung..tp skrg da 22 tahun berlalu, da mcm2 perubahan yang berlaku kat sini..:) Ok! oleh kerana nk dapat feel balik kampung mcm member2 aku yang da balik tu, so dlm post ni aku akan anggap Bandau aku sebagai kampung..huhu..:p Nama 'kampung' (=.=)' aku ni sangat unik ok, iaitu BEAR HILL.? wahh!!!atau kalau dimelayukan, ia lebih dikenali dengan nama Bukit Beruang..:p nk tau kat mana.?? korg google la sendiri ok..

Tengok tu..kan da merayau x tentu pasal..motif post ni harus la ikut title di atas..xpasal2 melalut pasal kampung la, tu la ni la..ish2..hmm..kalau korang baca post kat atas tu ape yang korang akan terpikir.?? hehe..sah2 atau paling x pun mesti berkaitan GF-BF kan.? huhu..actually bukan pun pasal tu..xkan la aku wat blog ni semata2 nk post pasal GF-BF je manjang..kompem2 sume orang muak kan.? xpasal ade orang sound "Dei tambi!! jiwang la!!"..hmm..ok..sebenarnya kenapa aku kembali tersenyum, sebabnya ialah kaki..kenapa ngn kaki.?? kaki aku ni sebenarnya da lama injured..kat lutut kanan..citenye 2 tahun lepas..**buih2 kenangan**

Masa diploma dlu kaki aku ni pernah injured di bahagian lutut kanan..doktor ckp tisu lutut kanan aku ni koyak..dan memerlukan masa lama untuk pulih mcm biasa..sume ni disebabkan minat aku yang terlampau terhadap bola n futsal, dan ade skali tu aku main, kaki kanan aku terbengkok ke sisi kanan aku da mcm nk patah pun ade..**arghhh!!! sakit bai!!** then pd masa tu aku ingat aku da nk mati la..tgk kaki aku cmtu..then apabila aku cuba tegakkan, sangat la diperanjatkan(david teo style) kerana kaki aku bley tegak balik..alhamdulillah.. tp kaki kanan tu da mcm xde fungsi da masa tu, xleh nk bergerak langsung..start dari masa tu la kaki aku ni berehat utk pulih..main2 mcm slalu tu xdpt la..just main secara slow je..sampai la sekarang, baru aku rasa kaki aku ni da pulih..sebab tu la aku kembali tersenyum..:) tuhan je yang tau ape aku rasa bila da dapat main mcm dlu..huhu..:)

So sekarang aku sangat berjaga2 bila main futsal..xnak kembali kena mcm dlu..sedih beb kena mcm dlu, da rasa mcm OKU pun ade..:( dan sekarang aku main ikut kehendak diri aku je..kalau aku rasa mcm terlalu bahaya, aku stop..huhu..em..idea da hilang la..aku rasa sampai sini je la post aku utk kali ini..bye..salam~


(^__^)

Wednesday, January 26, 2011

Cepat la balik raya oi..!

Assalamualaikum..Post aku kali ni xde la penting sangat..cuma nk remind je, raya cina da dekat ni...so ramai lah pelajar balik bercuti kan, kan, kan? kira ni umpama balik raya aidilfitri la...aku bukan ape, kesian kat mak aku ni, tiap2 hari ckp anak yg sorang ni, then ckp plak pasal yg sorang tu..even x ckp pun pasl rindu anak2 nk balik cuti ni, tapi dari cara perbualan mak ni, aku tau yang mak tgh rindu sgt..hehe..so tugas aku adalah menyakat mak aku ni..kepada adik2 aku yang nk balik cuti ni,cepat sikit balik..mak korang da rindu gler ni..actually abang korang ni pun rindu gak..sentap sebentar ok! sape x rindu adik2 kan.?? kan.?? tp rindu aku ni ade 2 jenis..1st, rindu la korang sebagai adik2 aku..dan yang 2nd, aku rindu nk mengarah keje2 yang sepatutnya korang da buat sebelum ni, tp aku kena buat..(apsal mcm pelik je bunyi ayat aku ni.?) sebab kat rumah aku ngn mak aku je..so ape yang mak aku suruh, aku kena la wat dengan seikhlas hati yang murni ni..so dengan cuti je la aku dapat memalaskan diri..huhu..:p ok tu je la untuk kali ini..pada semua yang balik kampung bercuti, pastikan perjalanan selamat..baca doa perjalanan ok..:) salam~


(^_^)

Wednesday, January 19, 2011

Tonsil?

Apakah itu TONSIL?

Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:-

1. Adenoids - tonsil yang terletak di belakang hidung
2. Lingual tonsils - tonsil di belakang lidah
3. Palatine tonsils - tonsil di tekak

Tonsil boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Antara gejala radang tonsil ialah : 

1. Sakit tekak yang kadang2 teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang2 sangat tinggi
4. Sakit kepala
5. Mulut berbau busuk/bangkai
6. Berdengkur waktu tidur
7. Kadang2 hilang suara

~~ Apa yang aku nk pesan kat sini, kalau la korang perasan yang korang ade alami gejala seperti di atas ni, cepat2 la pegi check doktor..benda2 cmni kita xleh nk jangka..b4 jd teruk, baik kita hindarkan..aku ckp ni sebab penyakit ni da kena kat adik perempuan aku, Nurul Fathiha Binti Mat Rasol..die ni jenis yang sgt pemalas nk pegi jumpe doktor..hingga la tonsil yang die hidap tu da jadi teruk, baru la nk jumpe doktor..then bila da jumpe doktor, solution yang doktor suggest ialah operate..so pagi tadi, adik aku kena operate disebabkan penyakit tonsil ni..sebelum operation, memang tekak dia sgt bengkak, da macam biji guli..then lepas je operate selama 2jam, tekak die da kembali slim..huhu..kesian aku tgk adik aku ni..sepanjang masa kena mkn aiskrim semata2 utk pulihkan balik tekak die..and aku ade snap tekak die yang sudah kembali slim tu..huhu..ok nurul! jaga kesihatan baik2 k..so setakat ni je la post aku kali ni..salam~

ex-tonsil

Free tonsil :)


(^_^)

Sunday, January 16, 2011

Deco bersama Fiq - Part 1

Assalamualaikum~

Post aku kali ni berkisar tentang hajat aku yg agak lama ku nk wat..:) ni semua disebabkan pengaruh designer botak yang slalu kuar kat astro, sape lg klu bukan Eric Leong..mungkin nampak agak janggal sikit bile seorang lelaki minat berkemas2 ni..huhu..sebab pada pandangan aku la kan..kan..kan..kebiasaannya lelaki ni amat, sangat pemalas nk mengemas bilik..ini kan lg nk menghias bilik..org pertama yg aku tgk setakat ni, designer botak tu je la..hehe..:p sejak dua menjak tiga menjak aku tgk cite tu, tetiba rasa berminat plak nk ubah sarang tikus aku tu menjadi kondominium 5 star! tp hajat tu agak terkubur wat sementara waktu sebab aku kan berkongsi bilik ngan adik lelaki aku, SYAKIR(seperti yang tertera di bawah)

nama diberi Muhammad Syakir

Aku bukan nk cakap yg adik aku ni mengganggu, tp membantutkan hajat aku je..sebb kadang2 bile aku kemas bilik, die sepahkan..so bilik ni akan nampak cantik buat sementara waktu je..then akan berterabur balik..huhu..sorry Kir..jgn amik ati plak..ok kita berbalik ke topik perbualan td..huhu..:p so skrg aku da berseorangan kat bilik ni, sebab Syakir terpaksa n rela hadir ke PLKN di Desaru, Johor..bley la aku men'decorate'kan bilik aku ni..so far hajat aku ni ade progress gak la..barang2 yang x de manfaat bg aku, awal2 aku da clearkan dr bilik ni..then sume furnitures dlm bilik ni da diubah positionnya..and the next step is paint the room..tgh pikir warna ape yg sesuai ngn bilik aku yg kecil n comel ni..:p so kena tunggu la k..bye~

Saturday, January 15, 2011

Happy Birthday Mak.!!

Hari ini bertarikh 15 Januari 2011, apit nk ucapkan ~ "Selamat Hari Lahir yang Ke-49" khas buat mak, Aishah Binti Johar..huhu..:p

"Selamat Hari Jadi,
Selamat Hari Jadi,
Selamat Hari Jadi Emak..
Selamat Hariiiiiiii Jaaaadiiiiiiii...!!!!!!"
(^^)

Ari ni apit memang da bercadang nk kenakan mak..apit sebenarnya saje je wat2 x tau pasal hari ini..nk tgk reaksi mak macam mana..x sampai tghari je apit da tgk muka mak sedih2..hehe..mesti ingat anak2 mak x ingt hari ni kan.?? ok. stop pasal ni..apit just nk bgtau, yang kami adik beradik sayang sgt kat mak..kitorg adik beradik janji akan happykan mak..apit doakan mak semoga dipanjangkan umur, sentiasa dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik, dan yang paling penting, apit doakan semoga mak mendapat kebahagiaan serta diampunkan segala dosa..huhu..rasa nk mengalir air mata la plak..lepas arwah abah pergi, apit tau mak banyak termenung sorang2..mak jangan risau, anak2 mak sume ade je untuk mak..apit akan ade bila2 masa je mak perlukan apit..huhu..ok la..setakat di sini saje post kali ini.. Bye~


Thursday, January 13, 2011

Insha Allah..

By : Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ooo Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

** antara lagu yang paling aku minat..lagu yang paling cepat tenangkan aku masa tgh kusut.. macam2 maksud yang boleh dikaitkan dengan lagu ni..post ni sekadar berkongsi..sama2 la kita menghayati lirik lagu ini..sekian..**




video

(^_^)

Utem blog