Wednesday, February 23, 2011

Peragut Malang + Maut

Assalamualaikum..
Hari ini beli je surat khabar, aku tgk la tajuk akhbar di muka surat depan.."Peragut maut rempuh mangsa"..ok..cerita tentang peragut yang sampai bila entah nak habis..=.=' xde la keje lain yang lebih bagus selain dari meragut..tp bila aku baca je tajuk ni, terfikir gak yang tajuk ni agak pelik sikit.. ye la kan, selalu kita dengar, mangsa ragut mati diheret, mangsa ragut maut..so sume mesti mangsa ragut gak yg kena..tp kali ni aku dgr, peragut maut..haaaa! hambik ko peragut..tu la..dulu kecik2 mak bapak anta skola, ko xnk..kan da jadi cmni..hmm..mls nk cerita panjang2..nk tau cerita selanjutnya, di bawah..:)



"AMPANG: Seorang peragut yang kelam-kabut melarikan diri sejurus meragut beg tangan seorang wanita, terbunuh manakala rakannya parah selepas motosikal dinaiki merempuh kereta mangsa yang ketika itu nekad mengejar penjenayah terbabit di Taman Mega Jaya, Bukit Teratai di sini, semalam. Tindakan berani arkitek wanita berusia 28 tahun yang juga anak bekas pegawai polis itu membuatkan dua lelaki terbabit panik sehingga mereka masuk ke laluan jalan mati di taman berkenaan sebelum berpatah balik dan merempuh kereta mangsa yang mengejar mereka.

Akibatnya, kedua-dua lelaki terbabit terpelanting ke longkang menyebabkan seorang daripada mereka maut di tempat kejadian selepas kerandut zakarnya pecah, manakala rakannya dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Ampang. Kejadian berlaku kira-kira jam 9 pagi ketika mangsa sedang bersiap ke tempat kerja dan sejurus keluar dari kereta untuk menutup pintu pagar, dua lelaki terbabit meragut beg tangannya yang diletak di tempat duduk hadapan.Mangsa cuba melawan, tetapi dia ditendang sehingga terjatuh.

Sebaik melihat mangsa terjatuh, kedua-dua lelaki terbabit melarikan diri, namun mangsa yang berang mengejar suspek.Mangsa yang sudah biasa dengan laluan di kawasan itu memberhentikan keretanya di persimpangan jalan kira-kira 200 meter dari rumahnya selepas melihat lelaki terbabit melalui jalan mati. Ketika itulah, lelaki yang panik berpatah balik dan memecut laju motosikal berikutan laluan terbabit agak berbukit sebelum mereka merempuh kereta mangsa. 

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, rempuhan kuat itu menyebabkan suspek terpelanting dan tercampak ke longkang.

“Kedua-dua suspek berkenaan warga Indonesia dan lelaki yang mati itu berusia 35 tahun manakala rakannya yang parah berusia 24 tahun.

“Siasatan polis mendapati, suspek menggunakan motosikal curi dan kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana samun dan Seksyen 41 (1) A Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya. 

Sementara itu, bapa mangsa, Mahyudin Zakaria, 59, berkata, dia hanya menyedari anaknya diragut apabila terdengar jeritan di luar rumah.

Katanya, dia yang bimbang sesuatu berlaku ke atas anaknya bergegas ke luar rumah dan melihat anaknya tergesa-gesa menaiki kereta lalu mengejar lelaki terbabit.

“Saya mengekori anak dengan menaiki kereta kerana bimbang keselamatannya.

“Bagaimanapun, ketika tiba di tempat kejadian, saya melihat suspek sudah berada di dalam longkang dan mengalami kecederaan parah akibat merempuh kereta anak yang berhenti di simpang jalan,” katanya. "

**ish2..ngeri sungguh cara dia mati..aku xleh bayangkan mcm mana bila buah kerand** tu pecah..ayoooo!!! :(

hmm..da xde selera nk taip la..ok bye. ~

Monday, February 21, 2011

World Invasion - Battle Los Angeles 2011

Assalamualaikum.
huhu..entry kali ini jugak pasal movie. tajuk nya seperti yang tertera di atas..dan aku baru je tgk trailer for this movie..and this movie is also interesting..movie ni akan ditayangkan pada 17 Mac kalau x silap aku..nk tgk trailernya, ade di bawah yer..:)



Synopsis :
"For years, there have been documented cases of UFO sightings around the world - Buenos Aires, Seoul, France, Germany, China. But in 2011, what were once just sightings will become a terrifying reality when Earth is attacked by unknown forces. As people everywhere watch the world's great cities fall, Los Angeles becomes the last stand for mankind in a battle no one expected."

 

(^___^)

Beastly.

Assalamualaikum. 
Entry kali ini aku just nk share pasal cite yang bakal keluar Mac ni..lepas je tgk trailer for this movie, aku rasa cerita ni mcm agak bes la..huhu..klu nk tau lebih lanjut pasal cerita ni, baca sinopsis di bawah ni yer..:)


Synopsis
"Seventeen year old Kyle (Alex Pettyfer) is the spoiled, shallow and incredibly popular prince of his high school kingdom. Entirely captivated and empowered by his own physical appearance, Kyle foolishly chooses Kendra (Mary-Kate Olsen), a witch masquerading as a high school student, as his latest target for humiliation. Unfazed by his cruel behavior, Kendra decides to teach him a lesson – she transforms him into someone as unattractive on the outside as he is on the inside. Now he has one year to find someone who can see past the surface and love him, or he will remain “Beastly” forever. His only hope, a quiet classmate he never noticed named Lindy (Vanessa Hudgens), may be his best chance to prove that love is never ugly."




Ok thanks..:)

Saturday, February 12, 2011

MANCHESTER UNITED 2 - 1 manchester city :)

Assalamualaikum..
hehehe..:p Aku baru je lepas menyaksikan perlawanan antara 2 musuh setempat. Iaitu Manchester United dan Manchester City(font kecil utk kelab yang kecil ok!)..Disebabkan aku ni peminat tegar MU, dan kelab lawan pulak adalah musuh setempat, memang aku puas hati dengan game hari ini..Keputusan game hari ini, Manchester United menang di gelanggang sendiri..:) 2 jaringan MU dihasilkan oleh Nani(41') dan jaringan sangat tersangat paling sangat superb sangat cantik oleh Wayne Rooney(78')..dan gol saguhati Manchester City pulak terhasil dengan jaringan nasib je oleh David Silva(65'). huhu..ok tu je untuk hari ini..Salam~


(^__^)

Wednesday, February 9, 2011

Cahaya aneh.

Assalamualaikum..
Selamat hari Rabu aku ucapkan untuk semua yang membaca blog ini..:) mood aku arini agak sedikit tertekan..tertekan dengan ape.? pasal ape.? huhu..biar aku sorg je yang tahu..so topik perbualan untuk kali ini ialah pasal cahaya aneh..aku just nak share je ngn semua dan cerita ni benar sebab bukan keluar dari mulut orang, tp cerita yang aku sendiri saksikan..huhu..:p ok! meh sini cek nk habaq sat.

Mungkin ade sesetengah orang yang dah tau pasal berita yang keluar kat harian metro pasal cahaya aneh yang muncul di Sabak Bernam..kan.?? Cahaya aneh ni dirakam oleh seorang kakitangan awam di sebuah kem askar. ok. kenapa aku tetiba nk ceritakan pasal cahaya ni.? sebab dari ape yang aku baca macam ade sedikit persamaan dengan cahaya aneh yang sendiri tengok di Serkam, Melaka. Dan ade gak yang x sama. ok2..persamaan cahay aneh yang dilihat di Sabak Bernam dengan aku punya ni, benda ni saksi tu nampak pada hari Jumaat, hari yang sama aku ternampak cahaya ni..then warna cahaya tu agak sama gambar yang aku dpt..tapi perbezaannya pulak, cahaya aneh kat SB ni xbergerak manakala cahaya nampak ni bergerak. dan aku nampak 6 cahaya berbeza dengan kat SB yang nampak 3 je..huhu..:p

Aku xtau la ape cahaya yang aku lihat masa tu..firstly aku ingtkan cahaya bintang..tp bila aku tgk btul3, cahaya ni bergerak..dan warna bintang masa tu x sama dengan warna cahaya ni..so tanggapan aku untuk bintang da direject awal2..then kalau nk katakan yang cahaya ni kapal terbang pun bukan gak..sebab ade dalam 6 cahaya masa tu..pergerakan cahaya ni agak rawak sedikit la..dan kadang cahaya ni bergerak rapat sangat..xkan la kapal terbang bergerak rapat kot..kang x pasal2 eksiden..so kapal terbang, REJECT!! n tanggapan aku yang terakhir, UFO..huhu..:p 

Then bila aku try utk amik gambar cahaya ni, satu demi satu cahaya hilang..sampai sumenya hilang cmtu je..ni bukan rekaan beb! ni kisah benar..sebab bukan aku sorang je yang tgk..mak dan adik lelaki aku pun ade sama masa tu..aku dapat snap 1 gambar je yang agak clear la gambarnya..biasa la..hp cikai je..memang xleh la nk nampak clear..huhu.. so aku rasa sampai sini je la k..kat bawah ni ade gambar yang aku amik..huhu..ok! salam~

Nampak ke.? huhu..ni la pic aku amik.

yang ni pula pic dr berita tu..


(^__^)

Tuesday, February 8, 2011

25 Random facts about me, myself and I

Assalamualaikum..
Secara x pasal2 aku telah di'tag'kan oleh a girl named fara..ucapan setinggi2 penghargaan kepada beliau..:p so malas nk panjangkan cerita, ni ade pesanan dr penaja..penaja.??

"Once you have been tagged, you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to tag. You have to tag the person who tagged you. If I tag you its because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated."

And the 25 random facts about me;
  1. Anak jati Melaka.
  2. Kipas susah mati Manchester United.
  3. Seorang abang yang suka mengarah adik2 tapi cepat lemah hati kalau mak pulak bagi arahan.
  4. Lelaki yang pentingkan kebersihan.:)
  5. Aku ade kening yang sgt tebal. Salah satu aset yang sering dianggap unik oleh sesetengah orang. =.='
  6. Suka perasan suara aku sama mcm Syahir AF tp secara realiti alam, x langsung.
  7. Sangat rimas kalau jumpa orang yang baru kenal, soalan yang akan keluar dr mulut diorang, "eh2..!! muka anda mcm **fi AF la.." (serius aku rimas!)
  8. Sangat sayangkan die..:)
  9. Boros moros.
  10. Sangat cepat menggelabah.
  11. Anak lelaki pertama.
  12. Kasut saiz 7. :) (sape2 nk bg kasut silakan la)
  13. Dulu cita2 nak jadi pemain bola sepak kebangsaan, tp x kesampaian.
  14. Pernah patah tangan. dapat 7 jahitan.
  15. Angan2 nk ade bilik yang sebesar padang bola.
  16. Baik hati, mulia budi pekerti, beriman..:p
  17. Sukakan kanak2 kecil.
  18. Saya x merokok ok! 
  19. Gila bola, futsal.
  20. X suka orang menyibuk hal aku sedangkan hal sendiri x terjaga.
  21. Benci jenis kawan buang kawan. 
  22. Cepat terasa rendah diri.
  23. Suka menyakat adik2.
  24. Anti dengan jiran keliling rumah aku ni. sume pura2 baik. hampeh!
  25. Prefer orang panggil aku FIQ..:)
huh! penat pikir..So setakat ni je la yer..dan kepada member yang aku tag dia bawah, sekian terima kasih..:)

fara-lala :: dee :: teema chan :: Lolly :: Lina :: Hakim :: Kinah :: Nursyamime :: Faraa Halim :: Zaty :: Say to easy :: Fara :: Safra :: Sharifah Nj :: Sweet Catastrophe :: Ila Kyra :: Amier Azrul :: Zilla :: Atul Hudsoon :: Ladymyraa :: Husna Idris ::MamaAfzal :: Khun :: bjay69

(^__^)

Berkampung

Assalamualaikum..
Akhirnya dapat gak aku update blog ni lepas kesibukan yang melanda dan masalah yang x putus2 mengunjungi aku..huhu..:p seminggu cuti, dengan blog aku pun cuti update skali.. bukan ape, biasa lah kan orang ade tanggungjawab besar.. mcm2 nk kena pikiaq..dengan famili lagi..sampaikan masa untuk aku sendiri da xde.. hmm..kita berbalik pada topik perbualan yang da mengempau jauh td..so ape yang aku wat sepanjang cuti seminggu ni yer.?

haha..macam2 jon..pegi sana, pegi sini..tp ni bukan holiday jon! 1st, aku kena bawak adik pempuan aku yang operate tonsil tu(tgk sini) pegi appoinment dengan doktor..selesai yang tu, ade la lagi hal lain yang aku rasa xperlu aku nk terangkan kat sini..then bila sume tugas aku da settle, baru la boleh aku tarik nafas panjang2..aku keluar hang out dengan adik laki aku yang balik dari PLKN tu..aku ape lagi, disebabkan tgh sales CNY ni, bershoping moping la aku..huhu..:p dapat la kasut sepasang..:) puas hati aku..ok.

dan kemudian pada hari Jumaat, aku dengan famili aku bersiap2 untuk ke kampung yang lokasinya terpaksa dirahsiakan..huhu..:p nk dijadikan cerita, sebelum aku balik kampung, aku rupanya da kena tipu ngn mak..pada mulanya aku di bgtau yang tujuan balik kampung ni adalah untuk kenduri..aku pun ye kan je la..then aku ikut la balik, dan memang ade kenduri..dan lepas je kenduri, balik ke rumah nenek..kata mak, "nk singgah jap apit..mak nak tengok nenek.." bila sampai je rumah nenek, aku pelik la kan sebab ramai semacam je kat rumah tu..dalam hati da ingat ade benda yang diorang nk suprise kat aku ni..huhu..:p
tp sangkaan aku meleset-leset bai..rupanya bila aku tanya mak aku, dengan selamba mak aku ckp, "lepas ni ko kena tebas lalang yang ade kat depan rumah ni.." lakkkkk!!! (=.=)" sampai ati aku dianiaya sebegini rupa..da la skrg ni mood aku still bercuti, jadi memang xla nk wat keje kan.?? haha..patut la mak sruh aku bwk baju spare..rupanya air yang tenang, buaya pun x sangka dia ade dlm tu pun(david teo style).........

aku pun malas la nk tanya banyak, lepas je solat aku suruh la iya kanak budu readykan barang2 untuk kemas depan rumah tu..nasib baik la aku ni paling tua dalam semua sepupu yang ade, senang la aku nk mengarah itu ini..hehehe..:p aku pun mulakan keje, tebas lalang, arah budak2 pungut daun2 kering, sampah dan ape yang patut dibakar..bagus betul sepupu aku yang kecil dan comel2 ni..bertindak mengikut arahan..huhu..dan keje aku adalah bakar sampah2 tu..selesai je bakar, baru la datang orang2 dewasa yang lain..adik laki aku dengan pak jak tolong petik buah kelapa, dan kaum2 wanita yang lain just tgk dan ade gak yang sediakan minuman untuk budak2 ni..even penat sikit, happy gak la sebab semua sporting..huhu..:p hmm..ok stop sini untuk yang ini..

Keesokan hari pulak aku dan famili ke rumah mak ngah pulak..ade makan2 katanya..harap2 la kali ni x ditipu lagi..huhu..so sampai sini je la post aku untuk kali ni..da xdak idea nk taip..ok la..salam~




























(^__^)

Utem blog